" align="CENTER" height="0" width="0">
N A A
Resepi : Kek Batik
Monday, December 3 @ 4:28 AM |



Assalamualaikum.

          Hey hello annyeong haseyo! Morning semua. Alhamdulillah masih berpeluang celik mata untuk tempuh kehidupan hari ni. Hikk. Ok tanpa membuang masa hari ni Arin nak share dengan korang something and Arin rasa semua dah pro buat benda ni. Kan? Huhu. Tak pe la. Arin share untuk sesiapa yang baru nak gode-gode dengan benda ni. Hurm, benda apa?

          Yea, Arin nak kongsi sikit resepi Kek Batik yang Arin curi resepi ni dalam Majalah Nur edisi ke berapa tahun berapa bulan berapa dah tak ingat keyh. Hehe. Oleh kerana bahan-bahan dia simple mimple so Arin try je. And ini lah hasilnya. Fisrt time! Coklat tak disalut dengan banyak sebab time ni takut sangat. Ikut je bulat-bulat arahan resepi. Kali kedua buat Arin letak lebih sikit coklat so dia punya atas tu hanya penuh disaluti coklat. Yummss! Bayak cakap pulak. Ok, jom Arin kasi tau bahan-bahan and step dia :)



Bahan-bahan:

180g mentega
3 biji telur (Dipukul)
1 cawan milo
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan air
300g biskut marie (Dipatahkan 4)


Cara-caranya:

1. Panaskan kuali dan cairkan mentega
2. Setelah cair masukkan susu dan telur. Gaul sebentar (Pastikan telur tidak berketul)
3. Masukkan milo dan kacau hingga sebati
4. Jangan berhenti mengacau sehingga adunan menjadi pekat
5. Masukkan biskut marie yang dipatah 4 tadi dan kacau hingga rata
6. Setelah diratakan tuangkan ia ke dalam bekas dan tekankan ia sehingga mampat
7. Biarkan ia sejuk sebelum dihidangkan



p/s: Semoga berjaya! 





Older Post | Newer Post
Landlord

Arin for short.
Feel free to be here gaiss ^.^

Happy 6th Anniversary Blogshut! Much love for you, my Dear! ❤ 20Nov2010 - 20Nov2016 :)

Check It Out!

Diary NAA's

Twitter: @rinrzk_

Instagram: @azreenamiera

Older Entries


Say something :)


Addicts To




Click here!



Credits!

Template by : Mieyra | Biela
Full Edited : RinAmyra
Image From : we❤it

Best View at GOOGLE CHROME!